Celebrem els EU Open Data Days

Del 23 al 25 d’aquest mes se celebren els dies de les dades obertes a la Unió Europea. El portal de dades obertes de la Diputació de Barcelona té 74 conjunts de dades reutilitzables de tots els àmbits en què treballa la corporació. Per poder transformar i crear nous serveis a partir d’aquestes dades, posem a disposició dels reutilitzadors una interfície de programació d’aplicacions (API) pròpia i, a més a més, aquesta setmana s'estrena una nova API per a reutilitzar les dades procedents del CIDO.

Les dades són essencials per a la transformació digital i són la matèria primera per a la investigació i la innovació, la millora de serveis personalitzats i la presa de decisions més eficients. L’objectiu de l’obertura de dades públiques és la reutilització i la generació de valor afegit a partir d’informació en brut. 

Al catàleg de dades obertes de la Diputació hi ha publicats 74 conjunts de dades. Entre tots ells, els més consultats són els datasets del CIDO, el del BOPB, el Catàleg de masies i el Cens d’activitats i establiments. El portal també permet consultar les dades obertes que la Diputació té de cada municipi de la demarcació. 

La interfície de programació d’aplicacions (API) corporativa de dades obertes ha rebut més de 120 milions de crides durant l'últim any, comptant les provinents d’aplicacions, serveis interns i visors. Durant aquest mateix període, el portal ha tingut més de 350.000 visites. 

La gran novetat enguany és la incorporació d’una API per a reutilitzar els cinc conjunts de dades d’informació pública del Cercador d’Informació i Documentació Oficials (CIDO). Amb aquesta API, el CIDO vol fomentar la reutilització de dades d’informació pública com ara les oposicions, els ajuts o la compra pública, per tal d’acostar-les a la societat i que generin el màxim de valor social i econòmic a partir de la creació de nous serveis. Es tracta, en conjunt, de més de 3 milions de dades obertes i estructurades de gairebé 2 milions d’anuncis oficials.

A la documentació tècnica del portal hi ha tota mena de detalls i exemples sobre com fer servir aquestes API per cercar, filtrar, posar en context o ordenar les dades de la Diputació i crear, així, noves visualitzacions, aplicacions o webs.

Els dies de les dades obertes a la Unió Europea se celebren entre avui i dimecres amb activitats com una conferència sobre visualització de dades públiques i una datató.