Obrim les dades per a prevenir incendis forestals

Hem publicat nous conjunts de dades amb informació essencial per a la prevenció d’incendis forestals. La informació d’aquests datasets ha estat proporcionada per l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari. D’aquesta manera, informació de vigilància, infraestructures de prevenció o de suport als espais agroforestals com són punts de guaita, àrees de gestió prioritària (AGP) per a la prevenció d’incendis o una relació dels bancs de terres de Catalunya s’obre amb formats reutilitzables perquè, a més de poder ser consultada, també es pugui fer servir lliurement per a finalitats amb valor social o econòmic.

La nova sèrie de conjunts de dades també inclou informació útil per a l’extinció d’incendis i per als ajuntaments com les delimitacions d’urbanitzacions i nuclis de població, i l’àmbit d’actuació de les unitats del Pla d’Informació i Vigilància (PVI) contra incendis. Els vials de la xarxa bàsica per facilitar l’accés dels mitjans d’extinció terrestre, les franges de baixa combustibilitat i les associacions de propietaris forestals (APF) del territori completen el recull de datasets per a la prevenció d’incendis.

La informació es pot consultar agrupada en un visor de mapa preparat per mostrar en diferents capes les dades d’aquests vuit conjunts de dades sobre els perímetres dels municipis i les comarques de Barcelona. Les dades estan disponibles en formats JSON i KMZ i s’actualitzaran periòdicament. A més a més, a cada dataset s’hi incorpora informació detallada per als reutilitzadors sobre el geoservei de capes públiques de l’Oficina de Prevenció d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari.

Amb la publicació en format obert, estàndard i reutilitzable d’aquestes dades es vol promoure la difusió i reaprofitament d’aquesta informació bàsica per reduir el risc d'inici i propagació dels incendis forestals i facilitar-ne l'extinció. Aquestes dades es poden consultar, cercar, filtrar i ordenar per promoure’n nous usos i desenvolupaments.

El portal https://dadesobertes.diba.cat és un catàleg de dades públiques amb què la Diputació vol acostar les dades que produeix o recopila a tots els ciutadans i reutilitzadors (empreses, desenvolupadors, investigadors, estudiants...), de manera que aquests puguin consultar-les i reutilitzar-les creant, així, aplicacions, webs o visualitzacions que permetin comparar-les, filtrar-les o posar-les en context i aportin valor social i econòmic.