Celebrem el Dia de les Dades Obertes

Del 2 al 8 de març se celebren els Open Data Days, una cita anual per visibilitzar el potencial i les utilitats de les dades obertes arreu del món. Enguany el tema destacat són les dades obertes per a impulsar els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). 

A la Diputació de Barcelona tenim un portal de dades obertes amb 92 conjunts de dades i més de 500 recursos que es publiquen en formats reutilitzables. L’any passat el web va tenir més de 220.000 visites i l’API va rebre gairebé 130 milions de crides per obtenir dades que van ser reutilitzades en webs i apps (tant interns com externs). 

Aquest any, l’Open Data Day explora com les dades obertes poden ser un actor clau per aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides. El portal de dades obertes de la Diputació conté un conjunt de dades amb diversos indicadors en clau d’Agenda 2030 imprescindibles per analitzar la realitat econòmica, social i ambiental dels municipis de la província de Barcelona. 

A https://dadesobertes.diba.cat/ cada visitant pot trobar la informació que li interessi a través del cercador i té a l'abast diferents opcions per consultar-la, des de visors amb format de mapa, taula o calendari, fins a formats estàndards i interoperables perquè els desenvolupadors puguin reutilitzar-la.

Els reutilitzadors (empreses, estudiants, emprenedors, investigadors, altres administracions...) disposen d’una interfície de programació d'aplicacions (API, de les seves sigles en anglès) per cercar, filtrar, posar en context o ordenar les dades de la Diputació i crear, així, noves visualitzacions, aplicacions o webs. Les dades obertes afavoreixen l’obertura del coneixement, la rendició de comptes, la innovació i la millora col·lectiva dels serveis.