Publiquem l'inventari i el quadre de classificació documental dels arxius municipals

S'han publicat dos conjunts de dades nous amb els instruments de descripció dels arxius municipals adherits al Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals. Es tracta, d’una banda, dels quadres de classificació documental dels arxius municipals i, de l’altra, dels inventaris documentals. La informació d’aquests datasets l’ha proporcionat la Gerència de Serveis de Cultura i es publica amb formats reutilitzables perquè, a més de poder ser consultada, es pugui fer servir lliurement per altres usos i finalitats.

Els instruments de descripció dels arxius tenen tres objectius: faciliten l’accés als documents; representen els documents d’arxiu de manera comprensible, tot donant informació sobre el context de la seva creació, la seva organització i el seu contingut i, per últim, verifiquen l’autenticitat de la procedència dels documents amb informació sobre la seva conservació, classificació i circumstàncies de creació i utilització. 

Els arxius municipals dels quals es publiquen els instruments de descripció són, inicialment, els següents: Castellolí, Fonollosa, Gaià, la Llacuna, Monistrol de Calders, Pacs del Penedès, el Pont de Vilomara i Rocafort, Sant Cugat Sesgarrigues, Santa Eugènia de Berga i Sora. Però es preveu incorporar progressivament els quadres i inventaris dels 162 arxius municipals adherits al Programa de Manteniment.

Gràcies a la publicació d’aquestes dades en format obert, estàndard i reutilitzable es compleix el mandat normatiu d’arxius municipals i es promou l’accés a la informació pública i la transparència institucional. També es garanteix l’accessibilitat de la informació dels arxius municipals a qualsevol interessat i es promou la difusió i el reaprofitament d’aquestes dades per generar valor social i econòmic.